Ryż ze świeżymi warzywami

Składniki:
ryż-potrawa-kulinaria25 dag ryżu długoziarnistego
½ l rosołu z kurczaka
1 łyżka startego parmezanu
2 marchewki
10 dag pieczarek
2 pomidory
15 dag mrożonego groszku
1 pęczek natki pietruszki
1 czerwona cebula
4 pędy zielonych szparagów lub 15 dag brokułów
2 łyżki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:
Obraną marchew pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Następnie wrzucić do ganka z rozgrzaną oliwą i po około 5 minutach dodać ryż i rosół. Gotować pod przykryciem około 15 min.
Opłukane szparagi z obraną dolną częścią pędu pokroić na 5. cm kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. Umyte i obsuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szparagi (brokuły), groszek i pieczarki dołożyć do gotującego ryżu na około 4 min, do momentu, aż ryż będzie sypki.
pietruszkę posiekać, pomidory pokroić w kostkę i razem z serem dodać do ryżu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

KS

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *