News will be here

Placek z morelami

Składniki:
30 dag mąki
25 dag margaryny
2 żółtka, jajko
3łyżki kwaśnej śmietany
50 dag moreli lub brzoskwiń
5 dag cukru pudru, ćwierć łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Do mąki dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. W środku zrobić zagłębienie, wlać żółtka, jajko, śmietanę i wsypać sól. Nożem wymieszać wszystkie składniki, rękami tylko zlepić. Włożyć ciasto do foliowej torebki i na kilka godzin umieścić na ostatniej półce lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na blaszkę na wałku (natłuszczoną i posypaną mąką) , aby się nie porozrywało. Rzędami ułożyć na nim ćwiartki owoców. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kiedy będzie lekko złociste wyjąć, posypać cukrem pudrem. Ostrym nożem pokroić na kwadraty. Można posypać grubym cukrem.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *