Łazanki domowe z kapustą

łazanki_z kapustą_przepisSkładniki:
20 dag mąki
2 jajka
sól, woda, łyżka oleju, zielenina, pieprz
40 dag kapusty
5 dag słoniny
cebula

Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto makaronowe, rozwałkować, przesuszyć i pokrajać niezbyt grube łazanki. Ugotować je w dość dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Miękkie łazanki odcedzić, nie płukać, rozłożyć cienką warstwą do ostudzenia. Kapustę poszatkować. Włożyć do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody, ugotować. Gdy będzie miękka, odparować wodę. Stopić słoninę, oddzielić skwarki, a na tłuszczu lekko podsmażyć cebulkę. Wyłożyć kapustę do tłuszczu, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem. Można skropić przyprawą do zup w płynie lub dodać kilka drobno pokrajanych, podsmażonych pieczarek. Do kapusty włożyć łazanki, wymieszać i mocno podgrzać. Można również ułożyć potrawę w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i zapiec.
arka

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *