Paprykarz z kaczki

kaczka_paprykarzSkładniki:
1/2 kaczki (60 dag)
1 łyżka mąki i koncentratu pomidorowego
2 dag tłuszczu
cebula, zielona papryka, sól
3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
Połowę surowej kaczki pokroić na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec obsmażania dodać drobno pokrojoną cebulę i nieco mielonej papryki. Kaczkę podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, dusić do miękkości. Do prawie miękkiego mięsa dodać rozprowadzony w małej ilości wody koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie zupełnie miękkie, sos podprawić resztką mąki wymieszanej ze śmietaną, zagotować, jeżeli trzeba dodać jeszcze odrobinę papryki. Podawać paprykarz z kaszą perłową lub pęczakiem ugotowanym na sypko i z surówką z kapusty kwaszonej lub czerwonej

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *