News will be here

Pierogi z powidłami

pierogi_kuchniaSkładniki:
25 dag mąki
3,4 łyżki cukru, szczypta soli
1 jajko, 3 żółtka
2 łyżki śmietany kremówki
1/2 kg smalcu do smażenia
powidła

Sposób przygotowania:
Jajko z żółtkami dobrze utrzeć. W czasie ucierania dodać śmietanę , mąkę i sól. Ucierać do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykroić małe krążki i ułożyć powidła. Sklejać dobrze brzegi, żeby powidła nie wypłynęły. Wrzucać na rozgrzany w garnku smalec. Piec partiami do czasu uzyskania koloru złocistego. Lekko przestudzone można posypać pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *