News will be here

Gołąbki po ukraińsku

Składniki:
50 dag zmielonego mięsa (wołowego i wieprzowego)
szklanka ryżu
1 kapusta włoska
4 cebule, 60 dag marchwi
sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, olej
koncentrat pomidorowy
1/2 szklanki śmietany, bulion

Sposób przygotowania:
z ugotowanej kapusty oddzielić liście i ściąć grube liście. ugotować ryż, 2 drobno pokrojone cebule obsmażyć. Ryż, mięso i cebulę wymieszać dodając sól i pieprz. Na rozłożone liście rozłożyć farsz i zwinąć w gołąbki.
Ułożyć w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę posypać startą marchewką i zalać 2 szklankami osolonego wrzątku. Wstawić do piekarnika i przygotować sos.
@ cebule posiekane obsmażyć na patelni na lekko szklisty kolor. Koncentrat rozrobić w 2 szklankach gorącej wody i dodać do niego: cebulę, bulion, śmietanę oraz przyprawy, a następnie zagotować. Kiedy odparuje woda z gołąbków zalać sosem i piec około 15 min.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *