News will be here

Parówki zapiekane z owocami

parowki-zapiekaneSkładniki:
1/2 kg parówek
7 dag masła roślinnego
3 jabłka (najlepiej Antonówki)
25 dag śliwek węgierek
3 pomidory, 2 cebule
2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić w ósemki. Śliwki naciąć i usunąć pestki (nie kroić). W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć na środku parówki, obłożyć je owocami (przemiennie jabłka, krążki cebuli, pomidory i śliwki). Owoce posypać cukrem i majerankiem, a pomidory posolić i posypać pieprzem. Skropić wszystko tłuszczem i wstawić do piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *