News will be here

Puszysty krem waniliowy

Składniki:
5 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 niepełne szklanki mleka
13 dag śmietaki
szczypta soli
3 laski wanilii
2 pomarańcze
orzeszki, kakao (wiórki), owoce do dekoracji

Sposób przygotowania;
Do mleka dodać miąższ wraz z laskami wanilii i szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Mleko podgrzać (nie gotować), wyjąć laski wanilii i dolać do przygotowanych żółtek. Gotować do uzyskania gęstości (cały czas mieszając). Odstawić do ostygnięcia. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce,z owocu wycisnąć sok i dodać do przygotowanego kremu.
Ubić białka i śmietankę(osobno) na sztywno i dodać do kremu.
Wyłożyć na salaterki i udekorować. Wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *