News will be here

Szybki chłodnik z botwinką i ogórkiem

Składniki:
Makaron Lubella Mini Kółka 200g
botwinka 2 pęczki
oliwa 2 łyżki
woda 300ml
barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce) 1 opakowanie (1l)
jogurt grecki 800 ml
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz
długi ogórek 1 sztuka
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Botwinę myjemy, siekamy i przesmażamy szybko na oliwie. Następnie zalewamy ją wodą i dusimy przez 10 minut, aż zmięknie, a potem studzimy. Skórkę z ogórków obieramy w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystujemy jej w całości). Następnie usuwamy pestki z ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno siekamy.
Do schłodzonej botwiny dodajemy roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubijamy całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolewamy do niej zimny barszcz. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość chłodzimy. Zupę podajemy z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Czas przygotowania chłodnika 30 minut.
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *