Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:
850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk)
1 duży batat lub 2 małe (200 g)
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
sól
300 ml przegotowanej wody
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Przygotowanie
Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C. Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Kamila Nowakowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *