Puszysty sernik

Składniki:
– 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 8 jajek
– 2 budynie
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 0,5 litra śmietanki kremowej
– sok z cytryny

Składniki ciasta (spodu):
– 3 żółtka (białka do masy serowej)
– 1,75 szklanki krupczatki
– 0,5 kostki masła
– 0,5 szklanki cukru
– łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.
Przepis nadesłała Aneta Dulba

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *