News will be here

Codzienne produkty dla naszego organizmu

Organizm człowieka potrzebuje codziennie odpowiednich produktów, żeby funkcjonował bez zakłóceń.
Owoce i warzywa
owoceZawierają niewiele kalorii, z wyjątkiem niektórych owoców.Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów i powinniśmy spożywać ich jak najwięcej i to pod każdą postacią. Dodane do sałatek, deserów, dań mięsnych, zup lub wyciśnięte na soki są gwarancją naszego zdrowia. Nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów w dużej ilości więc nie przedawkujemy.
Napoje
Nasz organizm potrzebuje dziennie 2 l wody. Najzdrowsza jest  przegotowana lub przefiltrowana. Woda mineralna bogata jest w wapń, który jest potrzebny dla naszego organizmu. Zdrowe są oczywiście soki, ale świeżo wyciśnięte. Unikajmy natomiast napojów gazowanych sztucznie barwionych.
Mleko i pochodne
Powinniśmy spożywać 1/2 l mleka dziennie. Jeśli nie możemy pić lub nie lubimy białego napoju możemy zastąpić go białym serem, kefirem, jogurtem, lodami i  koktajlem.
Mięso, jajka
Mięso zawiera białko, witaminę B i żelazo. Powinniśmy dzienniewolowina spożywać 100 gram mięsa i 1 jajko. O ile to możliwe powinniśmy postarać się o wędliny, mięso i jaja z ekologicznych hodowli. Są oczywiście droższe, ale za to pełnowartościowe.
Ryby morskie
Nie tylko są smaczne, ale zawierają jod i wysokowartościowe  białko. Spożywajmy je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 są śledzie i makrele.
Tłuszcze
Spożywajmy tylko wysokiej jakości tłuszcze roślinne jak np.: olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i oliwę z oliwek. Podczas smażenia starajmy się używaj jak najmniej tłuszczu.

Kobiety w ciąży powinny unikać takich produktów jak:
Alkohol – wiemy jak bardzo jest groźny dla płodu. Pamiętajmy, że może być przyczyną: ADHD; uszkodzenia: układu nerwowego i mózgu; wad wrodzonych: nerek lub serca; niskiej wagi noworodka oraz opóźnienia w rozwoju.
Surowe produkty mleczne – ser pleśniowy, kozi, owczy; mleko.
Surowe produkty i półsurowe – metka, tatar, sushi i salami.
Spożywanie powyższych produktów może wywołać takie choroby jak: listerioza lub toksoplazma.
Kobiety w ciąży nie przybiorą nadmiernie na wadze jeśli nie będą spożywać produktów wysokokalorycznych.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *