News will be here

Dlaczego żółty ser poprawia humor?

Mamy jesień w pełni, a wolnymi krokami zbliżamy się do zimy. W tym okresie zmieniają się nasze nastroje. Jeśli dokucza nam jesienna chandra powinniśmy zmienić dietę. Wprowadźmy do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?
Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.  Co więcej  zawarty w serze sprzężony kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą, nowotworami.

Dlaczego ser ma nam poprawić humor? Zawiera on tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy  także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięciowe oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięć i funkcje poznawcze. Dodatkowo witaminy z grupy B dodają energii i działają antydepresyjnie.
Żółty ser jest także jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.

Jak wiemy istnieje wiele rodzajów i gatunków serów, które możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka użytego do produkcji oraz na technologię wytwarzania, jak i typ procesu dojrzewania. Co z kalorycznością? Zacznijmy od tego ile i jakiego sera zjemy. Różne gatunki mają różną kaloryczność.
Koniecznie musimy o nim pamiętać w diecie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, ze względu na wysoką  zawartość wapnia, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy w starszym.
źródło: newsrm.tv

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *