News will be here

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Pyszny pomysł na zdrowy obiad dla dorosłych i dzieci (nawet od 12 miesiąca życia!)

Składniki:
5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
1 jajko
1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
½ ząbka czosnku
Szczypta majeranku
Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia

Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 – 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *