News will be here

Pizzerinki z serem, ziołami i ketchupem

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy + łyżeczka do posmarowania zagniecionego ciasta

Do posmarowania:
50 g Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Dodatki:
100 g tartej mozzarelli
50 g tartego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej bazylii
łyżeczka posiekanego estragonu
łyżeczka listków tymianku

Do ozdoby:
ok. 50 g Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Sposób przygotowania:
Wymieszaj i wyrób składniki na ciasto. Zagniecione ciasto posmaruj oliwą, przełóż do miseczki i przykryj, do czasu, aż podwoi objętość. W tym czasie pokrój zioła i pomieszaj z dwoma rodzajami sera. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Pokrój na prostokątne kawałki (około 16 sztuk). Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot i posyp mieszanką serowo-ziołową. Piecz 15 minut. Upieczone udekoruj ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot, na wzór boiska do gry.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *