News will be here

Placuszki z płatków żytnich

Składniki (1–2 porcje)
150 g serka wiejskiego
2 łyżki płatków żytnich
1 jajko L
1 łyżka słoneczniku łuskanego
2 pomidory suszone (z oleju)
1 łyżka pokrojonej papryki
szczypta curry
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
olej rzepakowy
Dodatki:
50 g łososia wędzonego
ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
kiełki rzodkiewki
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka świeżego koperku
1/3 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:
Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu. Jogurt grecki połącz z koperkiem. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.
Podawać na ciepło.
Przepis nadesłała Jagoda Chojecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *