Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem

Składniki:
Ciasto:
230 g mąki pszennej
100 g masła
łyżka śmietany
3 łyżki zimnej wody
0/5 łyżeczki soli

Nadzienie:
250 g tłustego twarogu
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu
łyżka śmietany
pół czerwonej papryki
2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny

Dodatkowo:
10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
precelki na rogi Rudolfa
odrobina masła i bułki tartej do foremek
Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą.Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę.Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto dzielimy na 10 części.Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami.Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *