News will be here

Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło – z serem, wędliną i ketchupem

Składniki (na 10 sztuk):
świeży szpinak- 80 gramów
mąka pszenna- 1,5 szklanki
mleko- 1 szklanka
woda gazowana- 1 szklanka
jajka- 2 sztuki
olej- 1 łyżka
sól- szczypta

Dodatki:
ser typu mozzarella w plastrach
ulubiona wędlina
masło klarowane- do smażenia
ketchup Kotlin Łagodny

Sposób przygotowania:
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski.Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą.Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony- przewrócić na drugą.Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć.Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt’.Piekarnik nagrzać na 180 stopni.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał.Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *