Bezglutenowa zupa chlebowa w 15 minut

Składniki:
1 cebula
30 g masła
1 litr bulionu (domowy lub BIO kostki bulionowej)
250 g bezglutenowego Chleba krojonego Teff 3Pauly
Sól, kminek, pieprz

Sposób przygotowania:
Pociąć chleb na paski i drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i podsmażyć chleb wraz z cebulą, aż kostki cebuli staną się szkliste. Bulion zagrzać i dodać do niego podsmażony chleb z cebulką. Doprawić przyprawami i całość gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Zupę można serwować z grzankami z roztopionym serem żółtym, przygotowanymi w międzyczasie w piekarniku. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że zupę można wykorzystać w planowanym menu, ale również w sytuacjach awaryjnych. Na przykład takich, kiedy w domu mamy niewiele produktów, wyjście do sklepu z różnych przyczyn nie wchodzi w grę, a musimy skomponować danie obiadowe.

Zupę chlebową można dowolnie przyprawiać a nawet wzbogacić o dodatkowe składniki. Doskonale smakuje także w wersji z podsmażoną papryką lub porem, jednak w przedstawionej opcji podstawowej również jest pysznym i sytym daniem.
Przepis nadesłała   Kamila Nowakowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *