News will be here

Zdaniem eksperta sok pomarańczowy jest naturalnym lekiem

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok.200 ml. Warto sięgać posok pomarańczowy ponieważ – jakpokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Jaka jest rola soku pomarańczowego w zwalczaniu chorób?

Sok pomarańczowy to jeden z najbardziej lubianych i popularnych soków. To cieszy, ponieważ kolejne badania pokazują jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono między innymi, że dzięki zawartych m. in. w czerwonych pomarańczach flawonoidom i karotenom picie soku z tych owoców może pomóc obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, a także łagodzić stany zapalne i wspomagać zapobieganie rozwojowi zespołu metabolicznego , czyli zbioru powiązanych ze sobą czynników zwiększających ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy typu 2 (np. nadciśnienia tętniczego, podwyższonego stężenie trójglicerydów we krwi, zbyt niskiego stężenia „dobrego” cholesterolu (cholesterolu HDL), podwyższonego stężenia glukozy we krwi) . Sok z czerwonych pomarańczy zawiera dodatkowo likopen –jeden z najsilniejszych antyoksydantów, którego przyswajalność zwiększa się w procesie pasteryzacji. Wykazano także, że picie soku pomarańczowego może poprawić tzw. profil lipidowy, poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL) oraz stymulować nasz system odpornościowy.Potwierdzono tym samym, żesok pomarańczowy może być częścią zdrowej diety, która pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym i metabolicznym.

Pijmy zatem 100% sok pomarańczowy i korzystajmy z jego dobrodziejstw. Tym bardziej, że eksperci ds. żywienia wciąż alarmują, iż spożycie owoców i warzyw jest nadal na zbyt niskim poziomie w wielu krajach świata. Aby wspierać propagowanie idei zwiększenia spożycia tych produktów, przedstawiciele 21 państw, także z Polski podpisali w Warszawie w bieżącym roku, podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.
DR HAB. DARIUSZ WŁODAREK, SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
Anna Zawistowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *