News will be here

Makowiec z polewą czekoladową

Składniki ciasta:
15 g drożdży
300 ml mąki
50 ml cukru
0,25 kostki masła
100 ml mleka
1 żółtko

Składniki masy makowej:
100 ml miodu
350 ml potrójnie mielonego maku
100 ml mleka
100 ml rodzynek lub mieszanki pokrojonych, ulubionych bakalii

Składniki polewy:
100 g Sera topionego śmietankowego firmy SERTOP Sp. z o.o. ( nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
50 g masła
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru
mak do posypania

Sposób przygotowania:
Ciasto
Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość wyrabiamy kilka minut w malakserze, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masa makowa
Wszystkie jej składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż mak napęcznieje.
Zabieramy się za makowca
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 0,5 cm i rozsmarowujemy na nim masę. Makowiec zawijamy, a następnie formujemy z niego kółko i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40-50 minut.

Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na makowiec. Posypujemy makiem.
Przepis nadesłała Aneta Dulba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *