News will be here

Dlaczego latem zacząć się odchudzać?

Zbliżamy się szybkimi krokami do upragnionych wakacji. Nie zdążyłaś zrzucić zbędnych kilogramów, nagromadzonych przez zimę? To nie szkodzi, bo lato to najlepszy czas, by zdrowo i bezpiecznie się ich pozbyć. Mamy więcej wolnego czasu i możemy go przeznaczyć na aktywność fizyczną,  przygotowywanie smacznych i lekkostrawnych potraw. Tym bardziej, że w pełni sezonu pojawiają się polskie zdrowe i niskokaloryczne warzywa i owoce, które warto dodawać co codziennych potraw i deserów.

Podstawowe elementy bezpiecznego i mądrego odchudzania
Przede wszystkim jest to urozmaicona niskoenergetyczna,  redukcyjna dieta, dostosowana do indywidualnych wymagań i możliwości. Pomoże też zwiększenie aktywności fizycznej, (minimum 2-3 razy w tygodniu), Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej, zaleca również regularne badanie składu ciała,  które określą skuteczność programu odchudzania.

Na czym polega dieta All Inclusive
Wiele osób stanie za chwilę przed prawdziwym dylematem: czy wyjeżdżając na wakacje muszę jednocześnie pogodzić się z zaprzepaszczeniem efektów diety? Bo wiadomo: posiłki all inclusive, słodkie napoje, pyszne ciasta serwowane nad basenem, kolacje w formie szwedzkiego stołu… Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można to z powodzeniem połączyć.

– Pacjenci obawiają się, że podczas wakacyjnych eskapad przybędzie im kilka kilogramów. Jednak w praktyce nie ma się czego bać. Wystarczy skorzystać z porad dietetyka mniej więcej na miesiąc przed planowanym wyjazdem i właśnie wtedy rozpocząć indywidualną dietę. Dlaczego akurat teraz? Po dwóch, trzech tygodniach wprowadzania zmian w trybie życia i co najważniejsze sposobie żywienia, każdy, kto kto trafi w sam środek urlopowego lenistwa w hotelu będzie potrafił dokonywać odpowiednich wyborów choćby w zakresie tego, co ma się znaleźć na jego talerzu. I jest ogromna szansa na to, by nie przywieźć z wakacji niechcianej, kilkukilogramowej pamiątki widocznej w obwodzie talii i na wadze… To oczywiście wymaga zachowania zdrowego rozsądku i odrobiny silnej woli – dodaje specjalista z CDS.

Warzywa, owoce i ruch to podstawa
Kolejny plus wakacyjnego odchudzania jest taki, że podczas wypoczynku nad jeziorem, morzem czy w górach ruch jest czymś naturalnym. Warto popływać przez około 60 minut dziennie, a wybierając góry nie rezygnować z wycieczek.

Jeszcze jednym dowodem na to, że to właśnie latem warto postarać się o wymarzoną sylwetkę jest łatwy i niemal nieograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, które powinny być podstawą diety redukcyjnej.

Latem są one najtańsze, mają najwyższą wartość odżywczą i są praktycznie na wyciągnięcie ręki. Warzywa i owoce charakteryzują się tak zwaną niską gęstością energetyczną – to oznacza, że w dużej objętości zawierają mało kalorii. Aby odchudzanie było łatwiejsze warto kierować się prostą zasadą, że połowę tego co „wrzucamy” do żołądka powinny stanowić właśnie warzywa i owoce (te drugie w nieco mniejszej ilości, ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów) i można się nimi najadać do syta – mówi Radosław Majewski.
Agnieszka Domanowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *