News will be here

Deser jajeczny z owocami

Składniki:
1 l śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
11 żółtek
olejek waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtka ubić dodając 3 łyżki cukru, olejek i śmietanę. Następnie wlać do żaroodpornego naczynia, które należy umieścić w formie (naczyniu) napełnionej gorącą wodą (wrzątkiem). Piec około 50 minut w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 150 stopni C). Warto zajrzeć od czasu do czasu i sprawdzić czy krem jest już upieczony (wierzch musi mieć kolor jasnozłoty).  Wyjąć do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzony krem dokładnie posypać cukrem i wygładzić. Ponownie wstawić na godzinę do lodówki. Do naczynia napełnionego zimną wodą i kostkami lodu, wstawić upieczony krem. Umieścić w piekarniku na kilka minut. Drzwiczki piekarnika uchylić. Kontrolować, a kiedy krem będzie lekko brązowy wyjąć z piekarnika. Jeśli będzie robił się czarny należy zmniejszyć temperaturę pieczenia. Po wystygnięciu udekorować owocami, posypką i polać czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *