Jak wzmocnić odporność organizmu?

Choć o zdrowie trzeba dbać cały rok, to szczególnie w okresie jesienno-zimowym narażeni jesteśmy na przeziębienia i  infekcje. Warto więc zadbać o organizm. Trzy proste nawyki wzmocnią jego odporność i pozwolą cieszyć się zdrowiem jesienią i zimą.
Według ekspertów prawidłowa dieta to 5 różnorodnych regularnych posiłków, spożywanych co ok. 3-4 godziny. Niezależnie od pory roku podstawą codziennego jadłospisu powinny być warzywa i owoce.

W okresie jesienno-zimowym dostępność ww produktów jest ograniczona. Wiele z nich jest sezonowych, ale z pomocą przychodzą niskoprzetworzone produkty powstałe z warzyw i owoców jak np.: soki, musy czy konfitury.

1 szklanka soku także tego pasteryzowanego, dostępnego w opakowaniu kartonowym może stanowić 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Warto o tym pamiętać szykując codzienny jadłospis, gdyż prawidłowa dieta i regularnie spożywane posiłki, zapewniające właściwy bilans energetyczny, wzmocnią odporność, a tym samym pomogą w budowaniu bariery ochronnej przed infekcjami.

Witaminy w każdym posiłku
Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. W okresie obniżonej odporności szczególnie warto włączać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C i A, które naturalnie wspomagają wzmocnienie odporności. Powszechnie dostępnym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, papryka, jarmuż, czarne porzeczki, cytrusy – a także soki powstałe z tych owoców, np.: już jedna szklanka soku pomarańczowego dziennie pokrywa aż 50-60% zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast prowitaminę A, czyli beta-karoten w największej ilości znajdziemy w marchewce, a także w pomidorach czy szpinaku.

Codzienny ruch
Oprócz zbilansowanej diety we wzmacnianiu odporności ważną rolę odgrywa także aktywność fizyczna. Nie bez przyczyny to właśnie ruch stanowi podstawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Ważne jest, aby ruszać się regularnie, a nie tylko przy ładnej pogodzie. Coraz mniej słonecznych dni nie powinno powodować rozleniwienia i spędzania wolnych chwil w zamkniętych pomieszczeniach – spacer lub wycieczka rowerowa nawet w czasie niewielkiego deszczu czy pierwszych przymrozków wspomogą pracę układu odpornościowego.

Właściwa dieta i aktywność fizyczna nie powinny być okresową zmianą naszych przyzwyczajeń, ale wyzwaniem, które codziennie realizujemy. Dzięki temu przez cały rok będziemy wspierać układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływać na ogólny stan zdrowia.
Julia Walczewska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *