Rokitnik – właściwości lecznicze, witaminy i minerały

Dzięki swoim właściwościom rokitnik od kilku lat jest coraz bardziej  popularny i stosowany w kuchni, ale też dodawany do suplementów i kosmetyków.
Niepozorna roślina jaką jest rokitnik to jedna z najbardziej wartościowych roślin na świecie i przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.

Rokitnik zwyczajny (pospolity) jest również nazywany – rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. Rośnie w Europie i Azji, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce występuje głównie-  nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik szczególnie jest widoczny jesienią, gdy już z oddali skrzą mu się w słońcu całe gałęzie oblepione przepięknymi, pomarańczowymi jagodami, mogącymi przetrwać całą zimę.

Rokitnik dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym i odżywczym jest stosowany w kuchni i kosmetyce. Zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników, wśród których znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik jest na drugim miejscu, zaraz po owcach dzikiej róży.

Dzięki temu, że witamina C  nie ulega rozkładowi podczas gotowania, sok z rokitnika można poddawać obróbce termicznej.  Warto podkreślić,iż rokitnik, jest jedną z niewielu roślin, która posiada witaminę B12.

Rokitnik a medycyna

  • wzmacnia siły obronne organizmu,
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie,
  • usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego,
  • poprawia krążenie,
  • zwalcza wolne rodniki i stymuluje system immunologiczny
  • napar z rokitnika stosuje się także przy dolegliwościach żołądkowych.

W kosmetologii
Jako maseczka, opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność.

Rokitnik to bogata roślina, dająca energię i witalność. Ma bezcenne właściwości dla organizmu, dlatego warto wprowadzić go do codziennego menu i korzystać z jego dobrodziejstwa przez cały rok – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców. Odpowiednio przyrządzony sok z rokitnika to prawdziwy eliksir młodości i dobre źródło witamin oraz minerałów.

Sok z rokitnika własnej produkcji
Można go zrobić samemu, ale wymaga to jednak nieco czasu, zaangażowania i umiejętności. Trzeba pamiętać o prawidłowym przetwarzaniu owoców, bo wtedy nie utracą wielu swoich niezwykłych walorów i są wartościowe dla organizmu. Osoby, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie soku mogą śmiało skorzystać z gotowych soków dostępnych na rynku. Przed zakupem warto jednak sprawdzić dokładnie ich skład i pochodzenie, a także sposób wytwarzania.

Owoce rokitnika można spożywać na surowo lub w postaci galaretek, dżemów czy konfitur. W Polsce najpopularniejszy jest jednak sok – lekko kwaskowaty i świetnie sprawdzający się jako składnik koktajlów. Intensywny, lekko cierpkawy smak soku z rokitnika sprawia, że doskonale łączy się on z innymi owocami, np. z jabłkiem, marchewką czy acerolą, jest też bardzo wydajny, do tego stopnia, że zaleca się rozcieńczanie go wodą.
Więcej o sokach na rabenhorst.de
Kamila Nowakowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *