News will be here

Oliwki na zdrowie, urodę i młodość

Oliwki są dodawane do potraw w wielu domach. Można je podawać na tysiące sposobów. Oliwki czarne, zielone, fioletowe, a nawet nadziewane mogą być w codziennym menu. Każda oliwka ma intrygujący kolor i odmienia smak potrawy. Poza tym, oprócz pysznej przekąski, dania głównego czy deseru z hiszpańską oliwką serwujemy głównie zdrowie, urodę i młodość.

Co warto wiedzieć o oliwkach?

90% oliwek konsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące z Hiszpanii. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków – spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!

Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków i obietnica zmysłowych doznań. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane – zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!

Oliwki to zdrowie, uroda i młodość

Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź. To również genialne źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli.

A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w 100 g! Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków – aż 600 kcal!

Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.

Hiszpańskie oliwki to także długowieczność. Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną „pigułką młodości”! Długie życie ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających się oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako jedyna na świecie została wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
źródło: newsrm.tv

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *