Aromatyczne ciasteczka z miodem i śliwkami

Składniki:
1 szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
ok. 4 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
100 g masła klarowanego
śliwki suszone lub inny suszony owoc

Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Łączymy zawartości obu misek, wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce i dodajemy roztopione masło klarowane oraz posiekane śliwki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dużą łyżką nakładamy delikatnie ciastka, zaokrąglając ich brzegi. Pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodajemy mleka. Bakalie drobno siekamy.
Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *