Jak nie marnować żywności w kuchni?

Często zastanawiamy się, jak żyć bardziej świadomie, żeby nie wpływać negatywnie na środowisko naturalne. Warto o nie dbać dla naszego wspólnego dobra. Zmiany wprowadzajmy etapami.
Codzienne zakupy i gotowanie
Zakupy to prosta i niezbędna czynność. Zwracajmy uwagę, żeby były przemyślane. Kupujmy tylko to, co jest niezbędne, a zaoszczędzimy pieniądze. Nie wyrzucajmy żywności. W drugiej kolejności jest gotowanie. Podczas przygotowywania posiłków starajmy się ograniczyć zjawisko marnowania produktów. W Polsce wyrzuca się  aż 247 kg rocznie żywności na jedną osobę. Oto kilka zasad Akademii Uwielbiam, które pomogą ograniczyć straty w kuchni!

Planujmy ekonomicznie
Zanim wybierzemy się na zakupy, zróbmy listę i trzymajmy się jej. Pamiętajmy, żeby wcześniej sprawdzić zawartość lodówki, zamrażarki i szafek, bo może okazać się, że wcale nie potrzebujemy dokupować kolejnych produktów. Nie róbmy zapasów, bo w każdej chwili możemy wybrać się do sklepu. Wiele placówek jest otwartych także w niedzielę. Kupujemy w promocji i to jest plus, ale nigdy w nadmiarze, bo i tak nie spożyjemy wszystkiego. Po co więc wyrzucać. Nie róbmy zakupów, gdy jesteśmy głodni, bo przeważnie wtedy kupujemy za dużo jedzenia, którego tak naprawdę nie potrzebujemy.

Przechowywanie produktów
Niezbędne jest odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych. W ten sposób unikniemy ich zepsucia się, a tym samym zmarnowania. Na etykietach pakowanych artykułów zawarte są informacje, jak powinno się je przechowywać przed i po otwarciu. Jednak przed otwarciem danego produktu warto upewnić się, że wykorzystamy go w całości, bez ryzyka, że niewykorzystaną część wyrzucimy do kosza, nie mając pomysłu na jej użycie. Jeżeli jednak, pozostanie nam niewykorzystana żywność, pomocne może okazać się mrożenie, tym bardziej, że większość produktów spożywczych, zarówno surowych, jak i tych już przyrządzonych, można mrozić, dzięki czemu zachowamy ich świeżość na dłużej i wykorzystamy w dogodnym momencie.

Spożywajmy w całości
Realnie ograniczymy marnowanie żywności, jeśli będziemy ją spożywać w całości. Są produkty spożywcze, których wszystkie, albo zdecydowana większość części jest jadalna, warto przyjrzeć się niektórym składnikom naszych dań i zastanowić się, czy wykorzystaliśmy każdy z nich w pełni? Np. wiele warzyw i owoców, po dokładnym umyciu możemy jeść ze skórką. Dodatkowo pestki niektórych z nich również możemy zjeść, np. te z dyni, a także z arbuza! Niesymetryczne owoce czy warzywa o niejednolitej barwie lub te już bardziej dojrzałe również nadają się do spożycia! Nie wyrzucajmy ich tylko dlatego, że nie są idealne, przyrządźmy z nich np. koktajl.

Kreatywność – styl zero waste
Życie w stylu zero waste to nie tylko trend, ale także realne działanie, dzięki niemu możemy mieć pozytywny wpływ na planetę, również przez ograniczenie marnowania żywności. Dodatkowo zaoszczędzimy swoje pieniądze. Przede wszystkim starajmy się nie marnować produktów. Ugotowane produkty takie jak makaron, ryż, kasza, jajka, warzywa itp. możemy wykorzystać do kolejnego dania. Pomysłów jest sporo i warto do nich sięgnąć. Zasad niemarnowania żywności trzeba uczyć także najmłodszych. Pokaż swojemu dziecku, jak powstaje żywność! Z pestek większości warzyw i owoców możemy wyhodować swoje własne rośliny. W ten sposób można nie tylko nauczyć najmłodszych domowników odpowiedzialności, ale także uświadomić, jak wygląda proces powstawania żywności. Warto bowiem uświadamiać dzieci od najmłodszych lat, że problem marnowania żywności ma globalny charakter, ale to właśnie drobne, codzienne zmiany w naszych domach mogą realnie przyczyniać się do ograniczenia jego skali.

Przydatne mogą być  materiały edukacyjne programu Akademia Uwielbiam, który skierowany jest do uczniów klas VI – VIII szkoły podstawowej. Celem programu jest kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych, zachęcenie do aktywności fizycznej, zwrócenie uwagi na higienę przygotowywania posiłków oraz problem marnowania żywności. Programowi towarzyszył konkurs szkolny.
Julia Wankiewicz