Lecznicze nasiona i ich zastosowanie w kuchni

Garść nasion to samo zdrowie. Zacznijmy doceniać te „maleństwa”,które są bardzo wartościowe. Włączmy je do codziennej diety.Jakie nasiona warto chrupać na co dzień?
Siemię lniane na problemy żołądkowe i nie tylko
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, które posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Są źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3,  obniżają tzw. zły cholesterol i działają przeciwmiażdżycowo. Zawierają one prawie tyle samo  kwasów tłuszczowych co ryby. Siemię lniane jest także bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i dobrze wpływają na układ nerwowy. Siemię, dzięki wysokiej zawartości błonnika, działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, reguluje jego prawidłowe funkcjonowanie. Jest cennym źródłem witaminy E, cynku, żelaza i magnezu.

Siemię w kuchni
Nasiona lnu można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. Jest dodatkiem do jogurtów, koktajli, musli, sosów i zup. Podczas wypieków można częściowo zastąpić nimi mąkę. Sprawdzają się też w formie naparu – zwłaszcza na dolegliwości żołądkowe

Słonecznik na układ nerwowy
Nasiona słonecznika są bogactwem białka, żelaza, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, E, D i tych z grupy B. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, mają ich cztery razy więcej niż orzechy czy jagody. Magnez obecny w pestkach słonecznika, uspokaja,  wzmacnia mięśnie i poprawia koncentracje, a selen oraz kwas foliowy pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Natomiast fosfor i wapń wzmacniają zęby, kości i pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Nasiona słonecznika są również źródłem kwasów wielonienasyconych wspomagających trawienie oraz chroniących nas przed chorobami układu krążenia.

Nasiona słonecznika w kuchni
Sprawdzają się jako chrupiąca przekąska i smaczny dodatek do pieczywa, sałatek, musli, czy panierki do mięs i ryb. Z nasion możemy też robić pyszne pasty do pieczywa, .

Sezam na wątrobę, jelita…
Sezam kojarzymy zazwyczaj z niezdrową posypką bułek w hamburgerach czy sezamkami. Nie doceniamy nasion sezamu. Niezwykle cenione w kuchni azjatyckiej. Dlaczego? Poza solidną dawką wapnia, magnezu oraz witamin E, A, E oraz z grupy B, zawierają unikatowe składniki – sezamol i sezamolinę – naturalne przeciwutleniacze. Sezam korzystnie wpływa na pracę nerek, wątroby oraz jelit; reguluje miesiączkę oraz produkcję mleka u matek karmiących. Nasiona sezamu są bogate w lecytynę, która odpowiada za sprawne funkcjonowanie mózgu. Sezam znany jest ze swoich właściwości antyalergicznych.

Sezam w kuchni
Jest podstawą tahini – pasty stanowiącej bazę do niezwykle popularnego humusu. Nasiona sezamu to niezbędna przyprawa do dań orientalnych i smaczny dodatek do pieczywa, sałatek i wegetariańskich burgerów – Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej słomkę ptysiową z nasionami.

Czarnuszka na wszystko
Starożytni mawiali – „czarnuszka leczy wszystko za wyjątkiem śmierci”. Nasiona czarnuszki, nazywane czarnym kminkiem, posiadają wiele właściwości począwszy od antyzapalnych, przez antynowotworowe i antyoksydacyjne, na ochronnych kończąc. Olejki zawarte w czarnuszce są antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, przynoszą ukojenie astmatykom i nie tylko. Czarnuszka znana jest  z właściwości przeciwdrgawkowych sprzyjających leczeniu padaczki; chroni przed skutkami promieniowania, działa przeciwcukrzycowo, pozytywnie wpływa na włosy i skórę, jak również pomaga uporać się z anemią. Ponadto reguluje układ pokarmowy, krwionośny, odpornościowy i rozrodczy.

Czarnuszka w kuchni
Jej nasiona są dobrą alternatywą dla pieprzu. Czarnuszkę dodaje się do pieczenia chleba, sałatek, zup, bigosu i domowego wina oraz przy kiszeniu warzyw.

Zacznijmy doceniać nasiona i wprowadźmy je do wszystkich posiłków. Unikniemy wielu dolegliwości, a przy dłuższym stosowaniu, także chorób, które atakują nawet dzieci.
źródło: newsrm.tv