Zaparcia – pozbądź się ich na zawsze

zaparcia - leczenie

Nie należy lekceważyć problemów i anomalii związanych z wypróżnianiem się, ponieważ mogą być objawem poważnych chorób. Zaparcia nie wynikają zazwyczaj z choroby, więc można im  zaradzić. Trzeba wprowadzić zmiany w dotychczasowym odżywianiu, stylu życia.
Kiedy zaparciom towarzyszą niepokojące objawy, m.in. obecność krwi w stolcu, czy śluzu lub też pojawienie się wąskiego, ołówkowego  stolca, należy udać się do lekarza, bo być może jest to objawem choroby organicznej jelita grubego albo innej poważnej choroby.

Co najczęściej powoduje zaparcia?

  • Niewłaściwa dieta, w tym za mała ilość spożywanego błonnika
  • Niewystarczająca ilość wypijanych płynów
  • Nieregularne posiłki, brak śniadań
  • Siedzący tryb życia, zbyt mała aktywność fizyczna
  • Stres
  • Ciągły pośpiech.

Jaka dieta przy zaparciach?
Należy się dowiedzieć, które produkty spożywcze bogate są w błonnik i spożywać codziennie większą ilość niż dotychczas.

Błonnik
Składnik produktów pochodzenia roślinnego. Po jego spożyciu zwiększa się objętość treści układu pokarmowego; wchłania dużą ilość wody i zwiększa jej zawartość w jelicie grubym; zwiększa ruchy robaczkowe jelit oraz przyspiesza przechodzenie treści pokarmowej przez jelita. Ułatwia  więc wypróżnianie.
Błonnik zawierają:

  • Warzywa, w tym strączkowe
  • Owoce
  • Produkty zbożowe, najwięcej pełnoziarniste
  • Orzechy, nasiona, pestki.

Osoby spożywające mało warzyw i owoców, powinny stopniowo zwiększać ich ilość, gdyż przewód pokarmowy nie będzie w stanie, przystosować się do większej ilości tych produktów.
Dietetycy radzą, by początkowo jeść gotowane, zmiksowane lub przetarte owoce i warzywa, np.: w formie puree, zup typu krem lub budyniu. Jedzenie surowych owoców i warzyw przez osoby, które nie są do nich przyzwyczajone, poleca się na początku, ich spożycie w formie tartej lub zmiksowanej. Docelowo powinno się zjadać owoce surowe ze skórką.

Jaki jest najlepszy owoc na zaparcia?
Pracę przewodu pokarmowego szczególnie regulują suszone śliwki. W wyeliminowaniu  zaparć preferowane jest jedzenie na czczo 6-7 suszonych śliwek, namoczonych przez noc w wodzie. Na początku warto spożywać tylko 3 śliwki.  Świeże i suszone owoce zawierają dużo prostych węglowodanów, u osób z cukrzycą, insulinoopornością i ze stanem przedcukrzycowym podwyższają stężenie glukozy we krwi i dlatego, powinny uzgodnić ich spożywanie z lekarzem albo z dietetykiem. Mają sporą kaloryczność, więc osoby dążące do uzyskania prawidłowej wagi. muszą zachować umiar w ich jedzeniu.

Woda na zaparcia
Normy Instytutu Żywności i Żywienia mówią, że kobiety powinny codziennie spożywać 2 l wody, a mężczyźni 2,5 litra wody, zarówno w czystej postaci jak, i w formie napojów, herbat, soków, naparów ziołowych, wodnistych potraw, soczystych owoców i warzyw; napojów mlecznych, a szczególnie fermentowanych: jogurtu, kefiru i maślanki. W czasie upałów i zwiększonej aktywności fizycznej pić należy więcej. Woda uczestniczy m.in. w trawieniu pokarmów,więc jedną z przyczyn zaparć jest może być jej niewystarczająca ilość w diecie.

Uwaga: Unikajmy wody smakowej, słodzonych i gazowanych napojów.

Napoje mleczne na zaparcia
Włączmy do swojego codziennej diety, fermentowane napoje mleczne: jogurt, kefir, maślankę, mleko zsiadłe. Zawierają bowiem kwas mlekowy, zwiększający rozwój flory bakteryjnej, korzystnej dla trawienia, która pomaga w likwidacji zaparć.

  • napoje bez dodatku cukru i sprawdzaj na etykiecie, czy w ich składzie są kultury żywych bakterii.
  • unikaj smażonych, tłustych, ciężkostrawnych potraw typu fast food oraz alkoholu.
  • ogranicz słodycze (zwłaszcza czekoladę), gdyż sprzyjają one zaparciom.
  • preferuj potrawy gotowane, duszone, pieczone.
  • uwzględniaj w diecie umiarkowaną ilość zdrowego tłuszczu (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Dodawaj je do surówek i sałatek, a także do gotowanych warzyw. Używaj ich przy duszeniu i pieczeniu mięsa lub ryb.
  • pomocne są także zioła, np. majeranek, kminek, bazylia, rozmaryn, lubczyk, tymianek.
  • każdy dzień zaczynaj od śniadania. Jedz nie później, niż godzinę po wstaniu, gdyż wtedy następuje wzrost czynności wydzielniczych przewodu pokarmowego. Drugie śniadanie jest również bardzo ważne. Tak planuj dzień, żeby jeść regularnie, o podobnych godzinach.
  •  nie spiesz się przy jedzeniu i dokładnie gryź każdy kęs.

Ruch na zaparcia
Poza zmianami dotyczącymi sposobu żywienia, zalecane jest również, zwiększenie aktywności fizycznej. Wystarczy regularny spacer, marsz, taniec, gimnastyka. Nie chodzi o wysiłek, ale o ćwiczenia takie jak w szkole.

Jest o co walczyć, gdyż pozbycie się zaparć to zarówno lepsze zdrowie, jak i lepszy humor. Zaprzyjaźnij się więc z błonnikiem, wodą, jogurtem i innymi mlecznymi napojami fermentowanymi, a także śniadaniami, regularnością w spożywaniu posiłków i większą aktywnością fizyczną. Pomocne będzie także zdystansowanie się do sytuacji stresujących i codzienne chodzenie tam, gdzie król chodzi piechotą, bez pośpiechu i napięcia, spędzając tam w spokoju tyle czasu, ile potrzeba.

Orzechy, nasiona i pestki na zaparcia
Wszystkie produkty z tej grupy zawierają dużo błonnika i jednocześnie zawierają też bardzo dużo witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. Zaliczane są do tzw. superfoods. Jedzmy kilka razy w tygodniu po kilka orzechów dziennie, stopniowo zwiększając ilość i częstotliwość ich jedzenia, nie przesadźmy  z jedzeniem, bo bardzo kaloryczne. Pomaga również zjadanie namoczonego mielonego siemienia lnianego. Postępujemy tak samo jak przy śliwkach i orzechach.
źródło: zdrowie.pap.pl