Błonnik pokarmowy to zespół substancji: lignin, roślinnych i wielocukrów, które są odporne są na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego.
Zadania błonnika:
– reguluje pracę jelit,
– pomaga przy zaparciach i problemach trawiennych,
– obniża poziom cholesterolu, gdyż wiąże kwasy żółciowe w jelitach,
– zapobiega miażdżycy,
– przyspiesza przemianę materii,
– zwiększa pracę jelit,
– zwiększa objętość pokarmu i tym samym hamuje uczucie głodu,
– wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn i metali ciężkich.
Nasze jedzenie zawsze powinno zawierać błonnik, a nie w momencie kiedy myślimy o odchudzaniu.
Co zawiera najwięcej błonnika?
– surowe warzywa: marchew, szpinak, brokuły, brukselka, kapusta pekińska, cebula, karczoch, kalarepa, kalafior, słodkie ziemniaki i cebula
– owoce (surowe w skórce jest najwięcej błonnika): orzechy, agrest, jabłka, morele, gruszki, brzoskwinie, pomidory, kiwi, banany, maliny, śliwki, agrest, kiwi i awokado,
– nasiona z sezamu, dyni i słonecznika,
– rośliny strączkowe (fasola, soja)
– owies,
– otręby z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia
– rośliny strączkowe,
– kasza,
– ciemne pieczywo,
– płatki: kukurydziane i owsiane,
-muesli,
– brązowy ryż.
Warto ziemniaki zastąpić kaszą, a chleb pszenny razowym. Jeśli wciąż mamy zaparcia i problemy z wypróżnianiem to jest sygnał, że powinniśmy wprowadzić do codziennych posiłków maksymalną ilość produktów zawierających błonnik. Dbajmy o nasz organizm, bo jeśli zacznie alarmować poprzez pojawiające się dolegliwości, możemy mieć poważny problem. Jak to mówią lepiej zapobiegać jak leczyć.
arka