Nanotechnologia jest coraz popularniejsza w gospodarce i medycynie, ale nie tylko. W rolnictwie np. daje nowe możliwości w produkcji nawozów i środków stymulujących wzrost roślin. Dużym zainteresowaniem cieszy się wykorzystywanie srebra. Jest ono nazywane „pierwiastkiem młodości”.
Wpływ srebra na uprawy
Nanocząsteczki działające na poziomie komórkowym roślin wpływają na ich podstawowe procesy fizjologiczne i znacznie poprawiając ich kondycję. Upatruje się w ich działaniu, możliwości zwiększenia odporności roślin na wysoką i niską temperaturę i niedobór wody, a nade wszystko na czynniki chorobowe oraz szkodniki. Nanosrebro wykazuje silne właściwości antyseptyczne i dlatego jest idealne – w walce z grzybami, bakteriami, drożdżami i wirusami. Warto też wykorzystywać je w celu zabliźnienia ran, które powstają po wycięciu gałęzi.
Nanosrebro bardzo dobrze wpływa na natlenienie komórek roślinnych i poprawia jakość owoców i zmniejsza straty spowodowane chorobami przechowalniczymi.
Współczesne rolnictwo musi spełniać najwyższe standardy w zakresie stosowanych środków i dostarczanych produktów.Z tego względu na rynek wprowadziliśmy serię nawozów dolistnych zawierających nanokoloidalne cząstki srebra i miedzi. Bardzo małe rozmiary cząstek nano, a przy tym stosunkowo duża powierzchnia względem wielkości, co czyni je niezwykle aktywnymi biologicznie. Dodatkowo mają one zdolność szybkiego i łatwego wnikania nie tylko do tkanek roślin, ale również bezpośrednio do ich komórek – mówi Marek Różniak, producent nawozów Agrami.
Nanocząsteczki wpływają na funkcjonowanie organelli roślin i aktywizują podstawowe procesy fizjologiczne. Dodatkowo kształtują wigor i kondycję roślin, ale również odporność na abiotyczne i biotyczne czynniki stresu. Dzięki ich stosowaniu otrzymujemy wysokie plony o bardzo dobrej jakości, a jednocześnie jesteśmy w stanie ograniczyć nakłady podstawowych środków produkcji, tj. nawozy doglebowe i środki ochrony roślin.
Do nawozu roślin warto stosować preparaty zawierające nanocząstki srebra i miedzi, gdyż dzięki nim zaoszczędzimy na środkach grzybobójczych. Są bezpieczne dla roślin i stymulują ich rozwój oraz wpływają pozytywnie na wygląd owoców.
Magdalena Pytkowska