News will be here

Ruch na świeżym powietrzu zamiast diety

Zanim zaczniemy się zastanawiać jaka dieta jest wskazana dla naszego zdrowia to najpierw zacznijmy od ruchu na świeżym powietrzu. Spacery, biegi, jazda rowerem, gra w piłkę lub inne ćwiczenia sprawią, że krew będzie szybciej krążyć i lepiej dostarczać  składniki pokarmowe oraz tlen do naszych komórek. Dzięki poruszaniu się także jelita pełną parą będą pracować, spożywane jedzenie zacznie być  lepiej wchłaniane i zapomnimy o otyłości. 
Niech ruch stanie się naszym codziennym obowiązkiem. Traktujmy zalecenia lekarzy poważnie, a ochronimy nasz organizm przed wieloma chorobami. Wysiłek fizyczny jest ważniejszy dla zdrowia niż jakiekolwiek suplementy, witaminy czy minerały.

Co spożywać dla zdrowia?
Jeśli nasze dania będą zawierały olej, oliwę i tłuste ryby to zapewnimy sobie zdrowie, komfort dla mózgu i układu nerwowego; mocne włosy i ładną cerę. Tłuszcz roślinny i rybny odmładza i odnawia komórki mózgowe. Produkty zbożowe, płatki owsiane, otręby pszenne, kasze i ryż powinniśmy wprowadzić do każdego posiłku. Dobrze jakby graham i chleb żytni stał się podstawą każdego posiłku.

Warzywa i owoce
Im więcej będziemy ich spożywać tym korzystniej wpłynie na nasz organizm. Warzywa nie tuczą, więc nie musimy się ograniczać, a wręcz dodawać je do każdego dania. Już niedługo wiosna i nowalijki. Kupujmy polskie warzywa na rynkach i małych sklepikach, bo są zdrowsze od tych oferowanych przez markety. Polskie mrożone owoce są zdrowsze od zagranicznych np. truskawki. Kupujmy rodzime jabłka, a nie zagraniczne. Jeśli sięgamy po cytrusy i owoce egzotyczne to umyjmy je dokładnie w cieplej wodzie, gdyż są pryskane szkodliwymi środkami. Chcąc zrzucić wagę jedzmy owoce zawierające jak najmniej kalorii. Soki, świeże owoce są źródłem witamin i dlatego codziennie powinniśmy je spożywać, zastępując kaloryczny posiłek. Pamiętajmy, że orzechy i rośliny strączkowe są źródłem błonnika i białka roślinnego. Orzechy są bogate w kwasy omega 3 i 6.

Nie pomijajmy spożywania produktów mlecznych i mięsa, bo zawierają składniki niezbędne dla naszego organizmu.

Dietetycy co jakiś czas zmieniają zdanie na temat zdrowego odżywiania. Eliminują z diety pokarmy, które ich zdaniem nie są wskazane dla naszego organizmu.

Nasi przodkowie nie spożywali wykwintnych potraw, ale dzięki temu, że żywność była wolna od chemicznych substancji, a powietrze czyste – mniej chorowali.  W odróżnieniu od nas spędzali więcej czasu na świeżym powietrzu i mieli dużo ruchu. Zawały serca, wylewy i udary były kiedyś rzadkością.
Starajmy się kupować żywność jak najmniej naszpikowaną środkami chemicznymi, a wówczas spożywane potrawy pójdą nam na zdrowie.
AM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *