Koperty drożdżowe z jabłkami

Składniki:
Ciasto
½ kg mąki
200 ml letniego mleka
42 g drożdży, 4 łyżki cukru
10 dag masła
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
cynamon, sól, kardamon

Nadzienie:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
cukier puder do posypania
1 łyżka rumu
½ kg kwaśnych jabłek
50 g rodzynek
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i odrobinę mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicy, robić dołek w środku i dodać drożdże, cukier, pokrojone masło, startą skórkę z , cynamon, szczyptę soli i kardamonu.
Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
Opłukane w gorącej wodzie rodzynki włożyć na miseczkę i zalać rumem. Obrane jabłka pokroić w kostkę i włożyć do garnka, dodając cukier, sok z cytryny, odrobinę cynamonu i rodzynki. Ma małym ogniu dusić 5 min i zostawić do przestygnięcia.
Ciasto zagnieść i rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zagiąć rogi do środka. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i po 10 min. przesmarować mlekiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni C. Piec 20 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
arka

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *