Pilaw z pieczarek z warzywami

Składniki:
pilaw-przepis-kulinaria-potrawa15 dag pieczarek
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3 łyżki oleju i 2 łyżki masła roślinnego
1 marchew, 1 pietruszka, mała cebula, kawałek selera
2 łyżki startego żółtego sera
przyprawy: jarzynka, sól, pieprz, zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
Umyty dokładnie ryż odsączyć na sitku. Pieczarki i warzywa pokroić drobno (w paski). Włożyć je na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażyć i dodać jarzynkę. olej rozgrzać na patelni, wsypać odsączony ryż i smażyć aż stanie się złocisty, ciągle mieszając. Wtedy wsypać ryż do warzyw z pieczarkami, wlać odmierzoną ilość wody, dodać do smaku sól i pieprz i krótko gotować. Następnie naczynie z potrawą owinąć w papier (gazetę) i koc o odstawić na 2-3 godziny. Przed podaniem podgrzać, jeśli jest za mało gorąca. Posypać zieleniną i startym serem. Podawać z surówką np. : z cykorii, porów lub kiszonej kapusty.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *