Zapiekany makaron z papryką dla 4 osób

Składniki:
spagetti-przepis40 dag makaronu spagetti
2 jajka
10 dag parmezanu
125 g mozzarelli
100 ml mleka
50 g posiekanych migdałów
2 czerwone papryki
1 cebula, ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki, sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić na paski, a czosnek i cebulę w drobną kostkę. Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, czosnek i cebulę i dusić około 5 min. na małym ogniu. Następnie przyprawić pieprzem i solą i wymieszać z makaronem. Kluski włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać migdałami i poczekać aż ostygną. Natkę pietruszki posiekać drobno, parmezan zetrzeć na tace. Natkę i ser wymieszać z mlekiem i jajkami. Następnie zalać makaron, przybrać pokrojoną w kostkę mozarellą i wstawić nma najniższą półkę do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez około 30 minut, do czasu, aż zapiekanka zrobi się złotobrązowa.

arka

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *