Zapiekany makaron z papryką dla 4 osób

Składniki:
spagetti-przepis40 dag makaronu spagetti
2 jajka
10 dag parmezanu
125 g mozzarelli
100 ml mleka
50 g posiekanych migdałów
2 czerwone papryki
1 cebula, ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki, sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić na paski, a czosnek i cebulę w drobną kostkę. Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, czosnek i cebulę i dusić około 5 min. na małym ogniu. Następnie przyprawić pieprzem i solą i wymieszać z makaronem. Kluski włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać migdałami i poczekać aż ostygną. Natkę pietruszki posiekać drobno, parmezan zetrzeć na tace. Natkę i ser wymieszać z mlekiem i jajkami. Następnie zalać makaron, przybrać pokrojoną w kostkę mozarellą i wstawić nma najniższą półkę do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez około 30 minut, do czasu, aż zapiekanka zrobi się złotobrązowa.

arka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *