Kisiel żurawinowy

kisiel-zurawinaSkładniki:
1 l świeżych owoców żurawiny
30 dag cukru, goździki, cynamon
słodka gęsta śmietanka
mąka ziemniaczana (2 łyżki)

 

Sposób przygotowania:
Świeże owoce żurawiny pognieść na misce (pozostawić małą ilość do dekoracji), zalać litrem wody, zagotować i przecedzić. Zostawić szklankę płynu do wystygnięcia, a do reszty dodać cukier, kawałek cynamonu i parę goździków (które potem odrzucić) i znów zagotować. W przestudzonym soku rozrobić dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej, wlać gotujący płyn, a po dwóch minutach, ciągle mieszając, wylać na salaterkę obsypaną cukrem i odstawić do ostudzenia. Na wierz ułożyć surowe owoce żurawiny. Podawać z surową słodką śmietaną przygotowaną w dzbaneczku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *