Śledzie z papryką, korniszonami i czosnkiem

Składniki:
10 ogórków korniszonów z czosnkiem
500 g śledzi a’la Matjas
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
½ pęczka koperku
3 łyżki zalewy octowej z korniszonów
świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są ryby. W tym czasie cebulę, papryki oraz ogóreczki pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj pieprz oraz zalewę
z ogórków korniszonów z czosnkiem od Krakusa. Odsączone z nadmiaru wody śledzie pokrój na mniejsze kawałki. W słoiku ułóż warstwami warzywa, śledzie i posyp je świeżym koperkiem. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Całość zalej olejem i odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *