Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym

Składniki na 3 porcje:
ciasto:
200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
2 jajka
40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek)
łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek

nadzienie:
2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie)
3 łyżki puree z dyni
łyżka wody
łyżka miodu z cynamonem
dodatkowo:
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki nerkowców

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. W malakserze rozdrobnij płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodaj do nich jajka oraz roztopiony olej. Zagnieć, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki wyłóż powstałym ciastem. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kosteczkę i przełóż na nieprzywieralną patelnię. Dodaj łyżkę wody i miód. Duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj puree z dyni i duś jeszcze chwilkę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowy mus przełóż na upieczone tartaletki. Na wierzchu ułóż po kilka orzechów.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *