Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym

Składniki na 3 porcje:
ciasto:
200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
2 jajka
40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek)
łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek

nadzienie:
2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie)
3 łyżki puree z dyni
łyżka wody
łyżka miodu z cynamonem
dodatkowo:
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki nerkowców

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. W malakserze rozdrobnij płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodaj do nich jajka oraz roztopiony olej. Zagnieć, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki wyłóż powstałym ciastem. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kosteczkę i przełóż na nieprzywieralną patelnię. Dodaj łyżkę wody i miód. Duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj puree z dyni i duś jeszcze chwilkę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowy mus przełóż na upieczone tartaletki. Na wierzchu ułóż po kilka orzechów.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *