Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
jajko
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
mała czerwona cebula
łyżka oleju
pęczek natki pietruszki
pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
sól, pieprz
Sos grzybowy:
mała cebula
łyżka oleju
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Koncentrat Grzybowej Krakus
duża łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *