Jak zorganizować sobie pracę w kuchni?

Nie dla każdego gotowanie jest przyjemnością. Co zrobić, żeby praca w kuchni nie była udręką? To dobra organizacja przestrzeni sprawi, że przygotowanie posiłku może okazać się frajdą i znakomitą zabawą, a gotowanie ma szansę stać się radosną alternatywą spędzenia wolnego czasu.

Praktyczne sposoby na organizację pracy w kuchni.

Zadbaj o :

Przygotowanie przestrzeni do pracy – nic tak nie cieszy oka przed rozpoczęciem przygotowania posiłku jak puste i czyste przestrzenie. Przed rozpoczęciem gotowania usuń wszelkie niepotrzebne przedmioty (np. telefon), aby przede wszystkim Cię nie rozpraszały, ale też by zniwelować ryzyko zalania ich wodą, utopienia w mleku czy dorzucenia do pieczonego ciasta…

Zakup produktów zaplanuj co chcesz ugotować. Łatwiej będzie Ci przygotować listę zakupów i kupić odpowiednie produkty. Unikniesz tym samym sytuacji, że gotując aromatyczny
i smakowity sos serowy, okaże się, że akurat sera nie było na Twojej liście…

Przygotowanie składników – znając przepis, z którego korzystasz, przyszykuj najpierw wszystkie składniki. Najlepiej poukładaj je w oddzielne naczynia/pudełka, aby
w trakcie gotowania mieć komfort pracy i szybko sięgnąć po dany produkt.

Rozdzielenie obowiązków – często gotujesz wspólnie z najbliższymi? Przygotowując potrawę z dzieckiem, przyjaciółką czy mężem podziel się obowiązkami w taki sposób, aby każdy miał swoje zadanie, a praca szła sprawniej i szybciej.

Mierzenie sił na zamiary – znając swoje umiejętności kulinarne powinieneś dostosować je do poziomu trudności przepisów jakie zdecydujemy się przygotować. Przypalona zupa? Wykipiałe mleko? To częste błędy popełniane na początku przygody z gotowaniem. Dlatego przepisy, z których korzystasz powinny być proste i nie sprawiać większej trudności. Gotowanie to sztuka, której powoli można się nauczyć. Z czasem Twoje umiejętności staną się na tyle zaawansowane, że własne tworzenie potraw będzie częstsze niż gotowanie przepisów.

Porządek w kuchni – w trakcie przygotowywania potrawy należy dbać o porządek. Po każdej wykonanej czynności powinieneś umyć użyte naczynia i narzędzia, aby Twoje miejsce pracy było czyste. Utrzymanie porządku wokół w trakcie gotowania, pozwoli na lepszą organizację pracy.

Smakowitą alternatywę – co w przypadku, gdy nie jesteś ekspertem w kuchni, a masz ochotę na coś pysznego? W takich sytuacjach z pomocą przychodzi platforma umożliwiająca zamawianie jedzenia online. Za pomocą serwisu internetowego możesz zamówić jedzenie z pobliskich restauracji. W ofercie znajdziesz też dania fit, czy potrawy wegetariańskie, dzięki czemu możesz bez wysiłku spełnić nawet najbardziej specyficzne zachcianki kulinarne.
źródło: newsrm.tv

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *