Czekoladowe ciasto

Składniki:
15 dag mąki
20 dag cukru
4 jaja
90 dag śmietany kremowej
6 tabliczek gorzkiej czekolady
kilka kostek białej i ciemnej startej na tarce czekolady
do posmarowania formy tłuszcz, mąka lub bułka tarta

Sposób przygotowania:
Połowę śmietany podgrzać na małym ogniu. 5 tabliczek posiekanej czekolady dodać do śmietany. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia.Jeśli chcemy mieć ciemniejsze ciasto możemy dodać więcej gorzkiej czekolady. Wlać do miseczek i po ostygnięciu wstawić do lodówki na 4 godziny. Pozostałą tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce. Jaja utrzeć z cukrem na jednolitą masą, dodawać stopniowo mąkę wciąż ucierając. Dodać resztę śmietany i czekoladę. Na przygotowaną blaszkę włożyć ciasto na około 20 minut do piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C. Upieczone przekroić na dwie równe części i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimne posmarować kremem jedną część ciasta, a po złożeniu, na wierzchu pozostałym kremem. Następnie wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Przed podaniem udekorować, owocami, orzeszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *