Tort śmietankowy z brzoskwiniami/morelami

Składniki:
20 dag mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
15 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
3 łyżki żelatyny
2 duże śmietany kremówki (850 ml)
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń lub moreli
migdały, orzeszki do dekoracji
tłuszcz, tarta bułka do posypania formy

Sposób przygotowania:
Na patelni uprażyć wiórki i migdały (bez tłuszczu). Utrzeć połowę cukru z masłem na jednolitą masę, dodając stopniowo jajka. Część wiórków zmieszać z mąką i wraz z mlekiem dodać do utartej masy, dobrze wymieszać. Przygotować foremkę, wlać ciasto i piec około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 st.C.
Połowę kremówki zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym (na małym ogniu gotować około 5 minut). Rozpuszczoną żelatynę i połowę pozostałej kremówki wymieszać i ostudzić. Resztę śmietany ubić i połączyć z zimnym kremem. Owoce odsączyć. Upieczone ciasto posmarować kremem, ułożyć połówki brzoskwiń i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować owocami, migdałami i wiórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *