Z czego słynie regionalna kuchnia włoska?

Włochy słyną z pięknych widoków, zabytków i z dobrej kuchni. Każdy region ma inne unikalne potrawy i napoje.  Szef kuchni Nello Esposito opowiada z jakich regionów słynie Sardynia, Capri, Umbria i Kalabria. 

Sardynia jest pełna owoców morza
Sardynia to region znany z pasterstwa i rolnictwa. Dominują tu potrawy z wieprzowiny i dziczyzny, popularne są m.in. pieczone mięsa, kiełbasy i salami oraz ser Pecorino Sardo o charakterystycznym ostrym smaku.Sardynia znana jest również ze wspaniałych owoców morza, m.in. langust, krabów, anchois, kalmarów, małży oraz sardynek.

– Będąc w tym regionie obowiązkowo należy spróbować pikantnych zup rybnych, tzw. burrida i cassòla, a w Oristano istnieje zwyczaj suszenia ikry i formowania z niej pikantnych bloków bottarga, które są cienko krojone i serwowane w makaronach lub sałatkach – mówi NelloEsposito, szef kuchni restauracji Capri.

Z czego słynie Capri?
Wyspa Capri leżąca w Zatoce Neapolitańskiej, otoczona lazurowym morzem, pełna pięknych grot i skałek, jest jednym z najczęściej wybieranych miejsc przez turystów. Nie tylko dzięki znakomitemu krajobrazowi, ale za sprawą regionalnej kuchni. To właśnie stąd pochodzi sałatka caprese, ravioli capresi oraz likier Limoncello.
– Włoska kuchnia słynie głównie z past i pizzy, jednak sama wyspa Capri, z której pochodzę i którą uwielbiam, podbiła świat sałatką caprese. Sałatka ta to nic innego, jak dobrze znane większości fanów włoskiej kuchni połączenie pomidorów z mozzarellą, listkami świeżej bazylii i oliwą z oliwek.To powszechne danie króluje na stołach podczas każdej imprezy niezależnie od miejsca zamieszkania – mówi szef kuchni restauracji Capri.

Kolejnym specjałem regionu jest ravioli capresi, czyli małe, kwadratowe pierożki nadziewane różnymi rodzajami serów, najczęściej z dodatkiem majeranku, co daje potrawie specyficzny posmak.
– Do ravioli najczęściej dodajemy miękki ser pochodzący ze środkowych Włoch – caciotta i starty parmezan. Duże znaczenie odgrywa w tym daniu sos, którym są polane. Najlepiej sprawdza się klasyczny sos pomidorowy, który następnie posypujemy startym parmezanem i listkami świeżej bazylii – dodaje NelloEsposito.
Po każdym posiłku, obowiązkowo należy wypić kieliszek limoncello, który jest idealny na trawienie. To cytrynowy likier, którego smak i aromat uzyskiwany jest dzięki jedynym w swoim rodzaju cytrynom z tego regionu.

Zielone serce Włoch – Umbria
Umbria, często określana jako zielone serce Włoch, przyciąga turystów znakomitymi truflami, które dodane do potrawy, podbijają podniebienia każdego smakosza. Źródłem czarnych trufli jest Norcia, miasteczko położone na skraju Apeninów. Można je wykorzystać dodając do makaronów, mięs i dań na bazie jajek lub ucierając na pastę z dodatkiem anchois i czosnku. Oprócz czarnych trufli jeszcze popularniejsze i cenniejsze są białe, które jada się wyłącznie świeże.

– Umbria słynie również z domowych ręcznie wyrabianych klusek na bazie jajek, a zwłaszcza tagliatelle z sosem ragout. Dodatkowo region ten słynie ze świeżych i gotowanych warzyw, przede wszystkim królują tu kardy, czyli tzw. karczoch, a także soczewica z górskiego miasteczka Castelluccio – dodaje szef kuchni.

Oliwa z Kalabrii
Kalabria jest największym producentem oliwy, to właśnie tu powstaje około 25% krajowej produkcji. Jest ona wykorzystywana nie tylko do gotowania, ale także do konserwowania warzyw, grzybów oraz ryb.W tym regionie prym wiodą również warzywa, m.in. bakłażany, pomidory, pikantne papryczki pepperoni, ale również karczochy i szparagi.
-Kalabryjczycy najczęściej spożywają wieprzowinę, która jest podstawą licznych szynek, salami i kiełbas, m.in. kiełbasę ndugghia zawierającą fragmenty wątróbki i płuc. Specjalne wędliny dodawane są, np. do pizzy kalabryjskiej – mówi NelloEsposito.

W tym regionie nie sposób nie spróbować przepysznych deserów, np. petrali, czyli ciastka z kolorową posypką z nadzieniem, w skład którego wchodzą: figi, migdały, orzechy, rodzynki, cynamon, skórka pomarańczy lub mandarynki oraz odrobina kawy i wina. Kolejnym przysmakiem są bucconotti, czyli regionalne babeczki z dżemem oraz lody o smaku cremareggina, których podstawą jest krem z dużą ilością rumu. Kalabria to raj dla miłośników słodyczy.
Magdalena Pytkowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *