Gofry z pomidorami, szparagami i bazylią

Składniki dla 2 osób:
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
garść szpinaku baby
1 łyżka nasion siemienia lnianego
sól, pieprz(szczypta)

Dodatki:
2 jajka
szparagi
pomidory
świeża bazylia i koper, kiełki, np. rzodkiewki lub inne pikantne warzywa
2 łyżki octu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM

Sposób przygotowania:
Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem. Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki.

Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój. Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów. Pamiętaj, że najlepiej smakują w towarzystwie. #Włącz gościnność!
Przepis nadesłała Katarzyna Szatańska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *