Przepis na danie z grilla – burgery drobiowe z botwinką

Składniki na 6-8 porcji:
1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
5 ząbków czosnku
1 duża czerwona cebula
2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
2 łyżki otrąb owsianych
nasiona sezamu
sól, pieprz

Dodatki:
bułki
sałata
zielone ogórki
czerwona cebula
koperek
ocet balsamiczny (2 łyżki)
miód (1 łyżka)
olej
ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Sposób przygotowania:
Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je i umyj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały). Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Z przepisu Martyny Brzezińskiej

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *