Bezglutenowe brownie z kakao, bakaliami na expressowo

Przepis na pyszne bezglutenowe ciasto gotowe w pół godziny. Nie wymaga skomplikowanych składników i szybko się piecze. Po upieczeniu jest naprawdę pyszne, pachnące,mięciutkie i wilgotne. Bez dodatków również smakuje wspaniale.

Składniki:
3 łyżki kakao
½ kostki masła
1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 szklanka bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
2 jajka
aromat waniliowy
bakalie wg uznania

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać w misce. Dodać jaja i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę smarując ją dokładnie tłuszczem i przelać do niej gotową masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut.

Ciasto można wzbogacić siekanymi bakaliami mieszając je z ciastem przed pieczeniem, lub po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przystroić z wierzchu bakaliami i polewą czekoladową.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *