Jakie są wegańskie zamienniki produktów?

Odpowiednikami popularnych dań w wersji wegańskiej są m.in.: tofucznica,  jagielnik czy seleryba Mając wiedzę na temat zamienników możemy np. upiec bezę bez białek. Przewodnik po wegańskich, naturalnych odpowiednikach niektórych składników w codziennej kuchni.
Wegańskie wędliny, pasztety, burgery i roślinne odpowiedniki nabiału znajdziemy już w polskich sklepach i restauracjach. W sprzedaży jest wiele składników, którymi możemy zastąpić jajka, masło, czy śmietanę. Oto krótka lista tych najlepszych.

Jajka – roślinne zamienniki
Jeśli marzy nam się tort Pavlova niezbędna będzie aquafaba, czyli woda z ugotowanych warzyw strączkowych. Najłatwiej jest po prostu kupić puszkę ciecierzycy, odlać płyn i ubić mikserem.

Aquafabę możemy zrobić samodzielnie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę (1,5 szklanki) po odlaniu wody wystarczy przez godzinę gotować w 1,5 szklanki wody. Płyn po odcedzeniu i wystudzeniu gęstnieje i jest gotowy do użycia. Ubita piana jest sztywna i błyszcząca jak z tradycyjnych białek a podczas pieczenia traci swój charakterystyczny zapach. Do pozostałych ciast zamiast jajek polecam „klej”z siemienia lnianego. 1 jajko odpowiada 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego na noc w 3 łyżkach wody – podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Do tofucznicy, czyli wegańskiej wersji jajecznicy niezbędne zaś będzie tofu oraz indyjska, czarna sól – kala namak, która ma charakterystyczny, jajeczny zapach.

Zamiast masła – oleje roślinne
Przy wszelkiego rodzaju wypiekach znakomicie sprawdza się olej rzepakowy, który w porównaniu do margaryny jest znacznie zdrowszy i całkowicie bezwonny. Do posmarowania pieczywa najsmaczniejsza będzie dobrej jakości oliwa z oliwek, a także zmiksowane na jednolitą masę pasty hummus i guacamole.

Mleczko kokosowe zastosowania
Do deserów, które nie wymagają pieczenia najlepiej użyć schłodzone mleko kokosowe. Jest niezastąpione przy wszelkich odmianach tofurników i jagielników, czyli ciast, które smakiem mają nawiązywać do sernika.

Mleczko kokosowe ubite na sztywno doskonale zastępuje bitą śmietanę. Zaś ugotowane z dodatkiem curry, ząbkiem czosnku i szczyptą soli tworzy pyszny sos do wegańskich burgerów lub bazę do warzywnych potraw w azjatyckim stylu – podpowiada Paulina Jabłonka

Smak mięsa lub ryby w gotowanych potrawach
Seler może w smaku przypominać rybę, jeśli ugotujemy go w bulionie warzywnym z dodatkiem sosu sojowego i glonów nori. Warzywo po ugotowaniu owijamy w nori, panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor jak tradycyjną rybę. Smakuje fantastycznie z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty jak i w wegańskiej wersji „ryby po grecku”, czyli w słodko-kwaśnym, gęstym sosie pomidorowym, pełnym tartych warzyw, który co roku tradycyjnie króluje podczas Bożego Narodzenia na polskich stołach. Do wegetariańskiej wersji leczo i pasztetów warto natomiast dodać wędzoną, mieloną paprykę, która nadaje daniom fantastyczny, dymny aromat.
źródło: newsrm.tv

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *