Ćevapi z grilla po chorwacku

Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
2cebule
1 jajko
1 bułka
chlebek pita
1 łyżka Vegety Natur
½ szklanki mleka
Ajvar ostry lub łagodny Podravka

Sposób przygotowania:
Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

You may also like...

One comment

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *