Aromatyczne risotto z parmezanem i borowikami

Składniki:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
13 g suszonych borowików w plastrach Devaldano
70 g masła
1,5 szklanki ryżu arborio
750 ml bulionu
70 g startego parmezanu
natka pietruszki i tymianek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Zalej borowiki 1 szklanką wody i odstaw na pół godziny. Następnie odsącz grzyby, ale wywaru z namaczania nie wylewaj, bo przyda się do sosu. Na patelni rozpuść 50 g masła, dodaj drobno pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 min. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię i smaż na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj wywarem. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Risotto z borowikami i parmezanem to pyszne danie, które kusi wyśmienitym smakiem i aromatem. Przygotowanie risotto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Danie z pewnością podbije podniebienia domowników czy gości. Potrzebne będą tylko dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, której wymaga mieszanie ryżu przy przygotowaniu potrawy.

Co radzi Szef Kuchni Devaldano?
Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję!
Więcej grzybowych inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *